Diabetes en voetproblemen

screening risico voet

Door de diabetes (verstoorde bloedsuikerspiegel) worden de haarvaatjes van uw voeten onvoldoende voorzien van zuurstof. Het gevolg kan zijn dat de bloedvaten en zenuwen in uw voeten worden aangetast en beschadigen. Door een verminderde bloedcirculatie kunt u last krijgen van warme rode voeten. Het weefsel krijgt namelijk minder zuurstof. Wondjes aan uw voeten genezen slecht doordat de afvalstoffen minder effectief afgevoerd kunnen worden. Een andere complicatie kan zijn dat de zenuwen van uw voet minder goed gaan functioneren. Hierdoor kan het gevoel in uw voeten verminderen of zelfs verdwijnen. Het gevolg is dat u pas laat ontdekt dat u een likdoorn, eeltplek, blaar of wond heeft. Dit kan grote gevolgen hebben, omdat wondjes langzamer genezen.

Vergoeding en afspraak maken

Afhankelijk van uw zorgverzekeraar en de Simm’s classificatie krijgt u als diabetespatiënt de voetbehandeling deels of volledig vergoed. Voor een voetbehandeling bij medisch pedicure Voetzorg van der Kolk moeten diabetische patiënten een verwijzing hebben van de huisarts met daarop de juiste Simm’s classificatie vermeld.

Uw aandachtspunten:

  • Nieuwe druk- of eeltplekken
  • Verkleuringen (wit, blauw, rood) of koud aanvoelen van de voet
  • Warme of gezwollen voeten
  • Overgevoeligheid voor zelfs lichte druk
  • “Doof” gevoel in de voeten
  • Een verwonding waar u niets van heeft gevoeld
  • Ongevoeligheid voor warmte of kou
  • Tintelingen of krampen in een voet of been
  • Pijn in uw benen tijdens het lopen, die bij stilstaan weer verdwijnt.

Als medisch pedicure ben ik speciaal opgeleid om problemen die kunnen ontstaan door reuma, diabetes, spasticiteit, ouderdom en verwaarlozing te herkennen en op de juiste wijze te behandelen. Ik sta officieel geregistreerd in het kwaliteitsregister van ProCert en voldoe aan alle kwaliteitseisen die tegenwoordig gelden. Voor u als diabetespatiënt (ook als er geen voetklachten zijn) is het aan te raden om periodiek naar medisch pedicure Voetzorg van der Kolk te gaan.

Het voorkomen van voetproblemen is namelijk een van de belangrijkste taken van de medisch pedicure. Naast de voetverzorging ontvangt u adviezen van mij over de verzorging van uw voeten en waar nodig over de juiste schoenen.