Sportpedicure

Medisch pedicure Voetzorg van der Kolk is ook erkend en gecertificeerd medisch sportpedicure

Ik ben nu al geruime tijd werkzaam als medisch pedicure en heb nu een extra opleiding gevolgd tot medisch pedicure sport waarvoor ik mijn diploma heb behaald. Ik heb voor deze specialisatie gekozen omdat sport een belangrijk onderdeel is in mijn gezin. Binnen ons gezin zijn wij actief in verschillende sporten zoals o.a. wandelen, hardlopen, fietsen, zwemmen, triathlons en voetballen. In mijn praktijk ontvang ik al verschillende sporters, van recreatief tot wedstrijd sporter. Deze cliënten verlaten nu al tevreden mijn praktijk, maar ik kan nu met deze uitbreiding tot sportpedicure alle zorgvragen vakkundig beantwoorden. 

Sporten is leuk en als sporter ben je bewust bezig met je lijf, maar als je voetklachten hebt kan sporten in één keer minder leuk zijn. Deze klachten kunnen geleidelijk ontstaan of acuut. Naast de behandeling van likdoorns, ingroeiende nagels en kloven etc, zijn er ook voetklachten van binnenuit.

Geregeld krijg ik sporters in mijn praktijk met voetproblemen, de oorzaken daarachter zijn verschillend van aard. Veel voorkomende oorzaken zijn langdurige of intensieve belasting, verkeerd schoeisel, verkeerd veteren van het schoeisel en onvoldoende verzorging van voeten en nagels.

Niet elke voet is hetzelfde en het is belangrijk om goed passende schoenen te dragen. Als sportpedicure maak ik een grondige analyse van uw voet, kijk ik o.a. naar de staat van uw schoenen, zolen en naar de stand van uw voeten. Op basis van deze analyse kom ik met een passend behandelplan. Waar nodig zal ik u doorverwijzen naar bijvoorbeeld een podotherapeut of fysiotherapeut. 

Preventie is ook belangrijk bij het voorkomen van voetklachten. Hierbij moet u denken aan het dragen van de juiste sportsokken. Het op de juiste manier veteren van uw schoenen. Hiervoor zijn er verschillende vetertechnieken. Een goede algemene voetzorg is ook belangrijk.

Ook ben ik opgeleid in het tapen van voeten/ enkels die kunnen bijdragen in een tijdelijke drukontlasting. Voet oefeningen kunnen ook onderdeel zijn van het plan.

Bij het stellen van sportdoelen is het belangrijk om met een goed trainingsschema/ plan te werken. Zo is het ook met een eerste goede behandeling door een medisch sport pedicure. Deze sportpedicure behandeling van 60 tot 90 minuten bestaat o.a. uit een intakegesprek, een schoen- en voetonderzoek, blauwdruk van uw voet en het direct behandelen van eventuele klachten. De eventuele vervolgafspraak kan een deelbehandeling of een complete voetbehandeling zijn. Dat bepalen wij samen op basis van de uitkomsten van deze uitgebreide eerste behandeling.

De lengte van deze vervolg behandeling is afhankelijk van het type probleem. Voor een kleine behandeling, bijvoorbeeld een likdoorn of het aanleggen van een tape, is een deelbehandeling van maximaal 20 minuten voldoende.